Nrep satsar på branschsamarbeten på resa mot koldioxidneutralitet

februari 3, 2022

Fastighetsinvesteraren Nrep går med i branschsamarbetet Hållbart Stockholm 2030 och deltar i forskningsprojektet Återhus. Syftet är att kunskapsdelning och samverkan ska bidra till bolagets resa mot en koldioxidneutral fastighetsportfölj 2028 och snabba på hela branschens omställning.

– Bygg- och fastighetsbranschen behöver gå från att vara en av världens största utsläppare till att närma sig noll. Genom att samarbeta inom Hållbart Stockholm 2030 och Återhus vill vi bidra med våra erfarenheter och lära av andra för att minska bygg- och fastighetsbranschens klimatpåverkan, säger , regionchef bostäder på Nrep.

Forskningsprojektet Återhus – att bygga hus av hus ska ta fram praktiskt användbara processer och standardiserade metoder för återbruk av stomdelar och fasad av betong och stål, både för ny- och ombyggnation. Nrep deltar med sitt återbruksprojekt Idéfabriken i Skarpnäck utanför Stockholm.

– Vi är just nu i detaljplanefasen och utvecklar de arbetssätt som krävs för att möjliggöra betydande återbruk i projektet framöver. Det känns väldigt bra att vi genom forskningsprojektet Återhus kommer kunna sprida våra lärdomar från Idéfabriken – och få respons på vad vi gjort, säger Joanna Berg.

Nrep går även med i branschsamarbetet Hållbart Stockholm 2030, där ett 20-tal aktörer i bygg- och fastighetsbranschen i Mälardalen samarbetar för att testa olika lösningar som kan snabba på omställningen i bygg- och fastighetsbranschen.

– Nya teknologier behöver utvecklas parallellt och på bred front för att klara omställningstakten. Vi gillar idén om att dela med oss fritt av de lösningar och arbetssätt som fungerar så det som är lönsamt för världen kommer alla till del, och vi uppmanar alla våra branschkollegor att göra likadant, säger Joanna Berg.

Inför klimattoppmötet COP 26 i Glasgow satte Nrep målet att ha en koldioxidneutral fastighetsportfölj utan klimatkompensation 2028. Målsättningen gäller både utsläpp från byggprocesser och drift av företagets fastigheter. För att lyckas med målsättningen satsar Nrep bland annat på investeringar i grön teknik, återbruk av byggmaterial och förnybar energi. Målsättningen innebär att Nrep siktar på att bli den första internationella fastighetsinvesteraren att nå en fullt koldioxidneutral fastighetsportfölj, långt före IPCC:s målsättning att nå netto noll till 2050.

Om Hållbart Stockholm 2030
Medlemmarna är verksamma inom fastighets- och byggbranschen i Mälardalen och har den gemensamma viljan att gå före i sitt hållbarhetsarbete och snabba på branschens omställning. Ny kunskap inhämtas via samtal, workshops, föreläsningar och studiebesök. Kunskap och initiativ förankras och testas operativt genom arbetsgrupper och i verksamheterna för relevans. Kunskap delas externt. Hållbart Stockholm 2030 samordnas av det statliga forskningsinstitutet RISE. Läs mer här.

Om Återhus – att bygga hus av hus
Projektet Återhus – att bygga hus av hus ska möjliggöra återbruk av tunga byggnadsdelar i en branschövergripande övergång till cirkulär ekonomi. Projektet fokuserar på stomdelar och fasad av betong och stål för återbruk inom ny- och ombyggnation. Betong och stål är två av de mest resurs- och energiintensiva materialen under produktion och har oftast lång livslängd kvar vid rivning. Projektet finansieras av den statliga innovationsmyndigheten Vinnova. Läs mer här.

Idéfabriken i Skarpnäck
Läs mer om återbruksprojektet Idéfabriken i Skarpnäck här.

 

Published: februari, 3 2022