TUNNELFABRIKEN

EN NY NIVÅ AV STADS­UTVECKLING

Vi är med att omvandla den tidigare 19 000 kvadratmeter stora fabriken där tunnelelement till Öresundstunnel en gång tog form till en levande plats där människor kan bo, arbeta, uppleva, äta och engagera sig.

Tunnelfabriken blir ett monument som både vittnar om Nordhavns industriella historia och samtidigt utgör en 70 000 kvadratmeter stor multifunktionell yta, omgiven av 12 hektar urban natur. Med en mix av handel, kultur och studentbostäder blir Tunnelfabriken en progressiv arena för innovation och nytänkande. 

SEX CENTRALA TEMAN

Tunnelfabriken utvecklas med sex fundamentala teman som utgångspunkt. Dessa ska samspela både inomhus och utomhus för att tillsammans skapa ett levande ekosystem i området.

KONST & KULTUR

En levande, kulturell samlingsplats med ateljéer, kreativa studios, eventlokaler och nytänkade handelskoncept.  

INNOVATION & BYGG

Kontor och laboratorium som utvecklar framtidens hållbara stadsutveckling.

LEVA & LÄRA

1 000 studentbostäder med ett mångsidigt ekosystem, där studenter kan lära och växa genom samarbete och professionell utveckling.

HANTVERK & VERKSTÄDER

Unika ytor för kreatörer och hantverkare i anslutning till lab som anpassas för att kombinera produktion med butikskoncept och showrooms.

LEKFULLHET & WORKSHOPS

Engagerande områden med lekfulla ytor som ska uppmuntra till äventyr, kreativitet och att ha roligt – för alla åldrar.

MAT & PRODUKTION

Här framhålls sociala restauranger, marknader, bildare och producenter som står för en innovativ inställning till sund, hälsosam och klimatmedveten kost.

Nordens största projekt för stadsutveckling

Utvecklingen av Nordhavn i Köpenhamn täcker en miljon kvadratmeter – från ett hamnområde till ett urbant ekosystem av oberoende kvarter, öar och kanaler – och är det största och mest ambitiösa stads­utvecklingsprojektet i Skandinavien.

Under 40 år framöver kommer ett helt nytt stadsområde att växa fram som ”The Sustainable City of the Future” där det görs plats för 40 000 bostäder och lika många arbetande personer. Tunnelfabriken blir ett ikoniskt landmärke i mitten av det nya stadsområdet.

OM PROJEKTET

  • Projekttyp: Stadsutveckling

  • Plats: Nordhavn, Köpenhamn, Danmark

  • Storlek: En av Danmarks största byggnad på 70 000 kvm – 261 meter lång, 125 meter bred och 24 i takhöjd

  • Ägare: Nrep, By & Havn, UNIONKUL

  • Arkitekter: Arcgency, Dorte Mandrup, SLA

  • Förväntat färdigställande: 2026