Givande samtal när Nrep deltog på Rinkebyfestivalen

augusti 27, 2024

I lördags närvarade Nrep på Rinkebyfestivalen som en del av det pågående stadsutvecklingsprojektet Fokus Järva, som genomförs i samarbete med Stockholms stad. Syftet var att bjuda in invånarna till samtal och prata om hur stadsdelen kan utvecklas och stärkas. Dagens präglades av ett stort engagemang och många inspirerande tankar och idéer.

På festivalen hade Nrep en egen monter på plats med ett stort bord med åtta sittplatser som utformtas i samarbete med den lokala designstudion Chisel. Hit bjöds besökare in för att delta i samtal om stadsutvecklingsprojektet med fokus på kultur, entreprenörskap och idrott.

– Genom vår närvaro på festivalen fick vi ta del av Rinkebybornas tankar och idéer om hur vi kan bygga vidare på Rinkebys styrkor och identitet och samtidigt identifiera vad som saknas för att förbättra livskvaliteten i området och stärka platsvarumärket, säger Joanna Berg, affärsutvecklingschef på Nrep.

Det blev många givande samtal med både ungdomar, föräldrar och äldre, vilket gav värdefulla insikter om de behov och önskemål som finns i området. Flera unga tjejer framförde en önskan om tillgång till dansstudio, utegym för tjejer samt caféer där de kan känna sig välkomna och bekväma, medan föräldrar bland annat efterfrågade läxhjälp, utemiljöer som uppmuntrar till spontanidrott och en fungerande ungdomsgård med resurser som kan hjälpa ungdomar på glid.

Insikterna kommer att användas i det fortsatta arbetet med strukturplanen för Södra Järva och tidiga aktiveringar i området. Det handlar om att utveckla kluster av attraktiva platser och fylla dem med innehåll som engagerar, inspirerar och inte minst förenar.

– I stadsutvecklingsprojekt av detta slag och av denna omfattning är den lokala förankringen avgörande för projektets framgång. Det krävs en genuin platsförståelse. Vi behöver säkerställa att de platser vi utvecklar är relevanta och att de speglar de verkliga behoven i området. Det gör vi bäst genom att ha öppna samtal med de som bor här, säger Armin Bajramovic, projektutvecklare på Nrep.

På plats fanns även illustratör Emma Sjöberg som dokumenterade samtalen och omsatta idéerna i form av teckningar. Materialet kommer att användas för att säkerställa att de insikter som samlades in finns kvar som underlag och inspiration i projektets fortsatta utveckling.

Vårt deltagande skedde i nära samarbete med Rinkebyfestivalen, Kulturstaden och Chisel.

Published: augusti, 27 2024