AGORA­HAVERNE

Ditt hem, din gemenskap

Det kan vara svårt att hitta en bra bostad för aktiva seniorer. Det stora familjehuset kanske inte passar längre utan känns ensamt och är krävande att ta hand om. Många seniorer föredrar istället ett mindre hem att hyra, utan att göra avkall på bekvämligheterna med ett större hus. Framförallt har många en stark önskan av att leva nära likasinnade, aktiva grannar och vara en del av en gemenskap.

Agorahaverne är ett omsorgsfullt utvecklat co-livingkoncept där de boende kan leva i frihet med närhet till gemenskap, natur och att dela hobbys med varandra. Varje Agora-hem är unikt, men konceptet kretsar bokstavligen kring samma idé – det stora, ljusa, atriumet i glas, “Agora”. Den gemensamma ytan på mer än 1 000 kvadratmeter förenar alla boende, året runt.

Hållbarhets­arbete i framkant

Ett viktigt ledord för Agorahaverne är hållbarhet. Alla byggnader är DGNB Gold-certifierade och materialen har noga valts ut för att minimera CO2-avtryck och utöka återbrukspotentialen. Trä från ansvarsfullt skogsbruk används i konstruktionen, regnvatten samlas upp och på taken installeras solcellsanläggningar.

Hållbarhetsarbetet omfattas även av sociala och ekonomiska aspekter. Alla lägenheter har god tillgänglighet med rullstol och det glastäckta atriumet bjuder in till socialt umgänge även vintertid.

I det gemensamma huset finns middagsrum, gästrum och boulebanor hittas både inomhus och utomhus. El- och värmekostnaderna är låga tack vare de effektivt byggda fastigheterna, och hyresnivåerna är skäliga.

Agorahaverne är ett orginalkoncept utvecklat av Tetris.

  • ”Det finns en stor, omättad efterfrågan bland 66-75-åringar på bostäder som ger möjlighet att engagera sig i en gemenskap med likasinnade”

    Rune Kock