Nrep gör första fastighetsinvesteringen i Tyskland

november 24, 2022

Nrep, Nordens ledande fastighetsinvesterare med tillgångar till ett värde om 18 miljarder euro under förvaltning, fortsätter sin tillväxtresa ut i Europa och expanderar till Tyskland. Där planerar bolaget att investera omkring 500 miljoner euro de kommande tre åren med tonvikt på modern logistik och kundcentrerade bostäder.

Under förra året expanderade Nrep till Polen och bolaget fortsätter nu utöka närvaron i norra Europa med att genomföra den första fastighetsinvesteringen på den tyska marknaden. Det första klivet in i Tyskland gjordes 2021 genom förvärvet av fastighetskreditspecialisten Flins Capital Partners. Nrep kommer att etablera ett dedikerat team beståendes av initialt åtta medarbetare samt öppna två kontor, i Frankfurt respektive München, vilket kompletterar den befintliga närvaro i landet.

Inledningsvis är det framförallt två av Nrep:s äldsta och största fastighetsstrategier, bostäder respektive logistik som kommer att utforska möjligheter i Tyskland. Bägge fastighetssegmenten har stor efterfrågan samt äldre stock som är i uppenbart behov av mer moderna och hållbara byggnader.

– Tyskland har Europas starkaste ekonomi och uppvisar tydliga urbaniseringstrender, vilket gör landet särskilt mottagligt för Nrep:s expertis inom att förbättra den byggda miljön i städer. Vi har kapacitet att skapa mer kundcentrerade produkter och implementera bredare hållbarhetsinitiativ, exempelvis drivet av Nrep:s målsättning om att hela fastighetsportföljen ska vara koldioxidneutral redan 2028, säger Stefan Wallander, Sverigechef, Nrep.

För sin tyska debutinvestering har Nrep gått in i ett långsiktigt joint venture med Artisa Group, en stor schweizisk fastighetsutvecklare som verkar i den europeiska marknaden. JV-bolaget planerar att leverera 5 000 co-living lägenheter till 2025. Den första investeringen är ett förvärv av två co-livingfastigheter som erbjuder totalt 314 individuella lägenheter. Den ena fastigheten är belägen i närheten av det nya affärsdistriktet Mediaspree i Berlin och den andra centralt i Essen.

– Det råder en tydlig bostadsbrist i många av Tysklands största städer, samtidigt som behovet av högkvalitativa bostäder ökar. Vi ser vi en direkt möjlighet att tillämpa Nrep:s beprövade perspektiv inom boendekvalitet, hållbarhet, kundcentrering och urban design på den tyska marknaden, allt innovativt paketerat genom City Pops co-living-koncept, säger Stefan Wallander.

Det gemensamma företaget har en stark pipeline, inklusive omedelbara möjligheter som omfattar 670 bostäder i Frankfurt. Alla fastigheter kommer att drivas under Artisas etablerade co-living-plattform, City Pop, som erbjuder fullt möblerade lägenheter med attraktiva gemensamma faciliteter till flexibla hyresvillkor.

– Den stora efterfrågan på den tyska bostadsmarknaden drivs delvis av att landet har en av de högsta andelen singelhushåll i Europa, vilket dessutom förväntas öka ytterligare till 44 procent 2035. City Pops kundorienterade koncept förbättras av en digital app med stor tonvikt på boendeevenemang och aktiviteter för att skapa en stark känsla av gemenskap, samhörighet och social interaktion. Varje byggnad erbjuder levande boendeytor tillsammans med omfattande on-demand-tjänster och faciliteter samt bekväm tillgång till kollektivtrafik, säger Alain Artioli, vd, Artisa Group.

Published: november, 24 2022