IDÉFABRIKEN

Återbruk och lokal identitet

Återbruk av material är ett viktigt tillvägagångssätt för att utveckla fastigheter mer resurseffektivt. Med målsättningen att bidra till ett mer hållbart fastighetsbestånd har Nrep initierat ett återbruksprojekt för bostäder, en förskola och en verksamhetslokal i Skarpnäck, Stockholm. I projektet strävar vi dessutom efter att stärka den lokala identiteten i det växande området.

Stärka den lokala kulturen

Projektet Idéfabriken vann en mark­anvisningstävling i området Skarpnäck, i Stockholms Stad, med ambitionen att återbruka material, byggprodukter och byggdelar i kombination med andra långsiktiga hållbarhetsinitiativ.

Vi kommer att utveckla Idéfabriken i samarbete med arkitektbyråerna Lendager Group och Tengbom. Tengbom bidrar med kompetens och erfarenhet av bostadsutveckling i Sverige och Lendager Group med kunskap om det cirkulära och metoder för materialhantering.

Bostadsprojektet ska bidra till att ytterligare stärka gemenskapen i området och Skarpnäcks lokala identitet med hjälp av en öppen och välkomnande ”hej-hej-kultur”, med bidrag som stadsvardagsrum och skogsträdgård. Här strävar vi också efter att främja en hållbar livsstil för invånarna.

Projektet innefattar drygt 100 bostäder, en förskola och en verksamhetslokal som kan användas för arbete, läxläsning eller fritidsaktiviteter – allt med syftet att stärka den lokala stadskulturen.

Nyfiken på resultatet från våra tidigare återbruksprojekt? Läs vår analys av Resource Rows och Upcycle Studios.

Recycling materials

Om projektet

  • Projekttyp: Bostadsutveckling

  • Location: Skarpnäck, Stockholms Stad, Sverige

  • Hållbarhetsprofil: Projektet har ett omfattande fokus på återbruk – en process för tidig inventering av material är genomförd. På taken planeras både solpaneler och gröna ytor.

  • Storlek: Cirka 100 lägenheter och en verksamhetslokal

  • Arkitekter: Lendager Group, Tengbom

  • “Hus i återbrukat material bidrar till tongivande arkitektur med historia och stärker stadsdelens identitet. Genom att utforma fastigheterna med nya lösningar och långsiktigt hållbarhetstänk vill vi göra vardagslivet bättre för såväl människorna som redan bor i området som de som flyttar in i våra nya bostäder”

    Joanna Berg