Innovationsprojektet i Bålsta

 

I Bålsta uppförs ett av våra tre så kallade Earth Shot-projekt som syftar till att utforska olika sätt för att sänka den byggda miljöns koldioxidavtryck. Vi hoppas hitta nya vägar och vi vill dela dem med branschen. Det här är vårt första Earth Shot, där vi utforskar vägen till nettonollutsläpp under hela livscykeln.

Fokusområden  

Projektet utforskar en ny väg för att utveckla byggnader med tre ambitioner i fokus:

1. Netto noll inbäddad koldioxid
2. Netto noll operationell koldioxid
3. N
etto noll merkostnad

Det här är en stor utmaning. Vi vill gärna dela insikter, misstag och lärdomar från det här projektet för att inspirera till hur byggnader kan designas, byggas och förvaltas med ett lägre koldioxidavtryck.

Innovationsprojektet kombinerar traditionella verktyg med ny teknik

Bålsta är beläget 50 kilometer väster om Stockholm. Staden i sig har cirka 15 000 invånare, men härifrån kan du nå mer än 3,5 miljoner människor på bara 60 minuter. Området har en hög koncentration av logistikanläggningar på grund av dess närhet till motorvägen E18 som förbinder Stockholm och Oslo. Bredvid två andra Nrep-projekt är det här vi kommer att realisera det första av våra tre Earth Shot-projekt. Kärnan i våra CO2-besparingar för detta projekt utgörs av en kombination av traditionella verktyg och ny teknik:

Inbäddad koldioxid

Bland annat används utvalda organiska material för att minska den inbäddade koldioxiden. En ny design och optimering av logistikanläggningen möjliggör en övergång från fossilbaserade material till material med mindre koldioxidavtryck jämfört med en typisk Nrep-logistikbyggnad. Exempelvis genom optimering av grundplattan och användning av cementersättning.

För väggar och tak, vanligtvis utförda i stål med en hög andel nytillverkad och fossilbaserad stenull, använder vi istället trä till stomme och fasad samt organisk isolering.

 

Koldioxidutsläpp från driften

Logistikanläggningar drar mycket energi. För att minska koldioxidutsläppet från driften installeras bergvärmepump och solpaneler på taket. Anläggningen förbereds också för installation av ett lokalt energisystem, batterilagring, för att reglera efterfrågetoppar från utrustning och fordon.

Utan merkostnad

Samtidigt som vi är övertygade om att det är möjligt att sänka koldioxidutsläppen, är det – för att vara helt ärliga – lite svårare att göra det utan merkostnad. Åtminstone idag, tills koldioxidvänliga material och teknologier når större skala kommer de med en extra kostnad.

Utöver koldioxidutsläpp har projektet även fokuserat på:

GEMENSKAP OCH HÄLSA: I logistikbyggnadens kontorsdel är det fokus på användarnas hälsa och välbefinnande. Inredningen görs med högkvalitativa materialval och utrymmen skapas för att förstärka den sociala interaktionen mellan kollegor och kunder för en starkare känsla av gemenskap på arbetsplatsen. Målsättningen för projektet är BREEAM-certifieringen Outstanding som täcker alla aspekter av god kvalitet för inomhusluft och akustik samt visuell komfort.

BIOLOGISK MÅNGFALD: Genom plantering av lokala växter och träd som fokuserar på naturlig återhämtning säkerställs att närliggande växter sprids och på så sätt främjas biologisk mångfald. Öppna dagvattendammar samt buskar med blommor kan fungera som föda och livsmiljö för groddjur, fåglar och insekter.

PROJEKTSAMMANFATTNING

  • PROJEKTTYP: Logistik

  • PLATS: Bålsta i Håbo kommun, 50 km väster om Stockholm

  • STORLEK: Sammanlagt 20 845 kvadratmeter, inklusive lager- och kontorsytor

  • SLUTFÖRANDE: 2024

  • ARKITEKT: Equator

  • HÅLLBARHETSPROFIL: Projektet syftar till att utforska hur koldioxidavtrycket kan bli så lågt som möjligt från både byggprocessen och driften under hela livscykeln. Fastigheten är utvecklad med planer på att ansöka om en BREEAM Outstanding-certifiering.