Innovationsprojektet i Bålsta

Ledstjärna för hållbar logistik

Innovationsprojektet i Bålsta är ett av våra tre så kallade Earth Shot-projekt som syftar till att utforska olika sätt för att sänka den byggda miljöns koldioxidavtryck. Projektet omdefinierar logistiksektorn genom att minimera koldioxidavtrycket både från material och drift, samtidigt som estetik, välbefinnande och biologisk mångfald står i fokus.

Såvitt vi vet är detta världens största hampa-isolerade logistikbyggnad och den första som i stor skala använder biobaserade material i hela sin konstruktion – något som minskat koldioxidutsläppet med 88 % jämfört med traditionella metoder och material.

Med inspiration från NASA:s rymdinnovationer förenar projektet hållbarhet med nyskapande arkitektur. Med målet att uppnå BREEAM Outstanding sätter projektet en ny global standard för hållbart byggande med ett totalt koldioxidavtryck på endast 2,7 kgCO₂/m²/år.

Utmanar traditionella metoder och material

Traditionella logistikbyggnader liknas ofta vid hotell för varor – enkla konstruktioner byggda med konventionella material. I projekt utforskades alternativa material och metoder för att behålla funktionalitet och samtidigt minimera klimatpåverkan. Målet var att testa nya lösningar och bedöma vilka som har potential att användas i större skala, både ur ett affärsmässigt och hållbarhetsperspektiv.

Detta innebar ett tydligt avsteg från traditionella metoder och krävde nytänkande design samt utveckling av helt nya byggmaterial och processer.

En viktig innovation i projektet är utvecklingen av väggspaneler i trä med lokalproducerad hampaisolering som är designade för att vara underhållsfria i minst 50 år.

Förutom sin utmärkta isoleringsförmåga binder hampan koldioxid, vilket ytterligare minskar byggnadens koldioxidavtryck.

Inom projektet togs en industriell process fram för att tillverka dessa paneler och idag finns de tillgängliga på marknaden.

Byggnadens modulära konstruktion gör den enkel att montera ned och flytta, vilket banar väg för en mer hållbar framtid. Träkomponenterna möjliggör dessutom anpassning av takhöjd och planlösning för nya platser, i linje med byggnadens cirkulära designprinciper.

Tunnare betongplatta

Grund och golvplattor gjordes av koldioxidsnål ekobetong, där en tunnare betongplatta minskade materialanvändningen med 70 % jämfört med standardlösningar för logistikbyggnader.

Koldioxidsnål marksten

.Framför lastbryggorna lades specialutvecklade sexkantiga markstenar med 80 % lägre koldioxidutsläpp än traditionella betongplattor. Dessa visar hur samarbeten inom leveranskedjan kan bidra till hållbara lösningar i större skala.

Linoljebaserad asfalt

Asfalten på utomhusytorna tillverkades med återvunnen linolja istället för traditionellt bitumen, vilket minskade koldioxidutsläppen markant.

Energieffektivitet

Solpaneler som täcker hela taket samverkar med bergvärmepumpar och batterilagring för att skapa ett i stort sett självförsörjande energisystem.

En avancerad geotermisk värmepump använder koldioxid som köldmedium, vilket eliminerar behovet av skadliga köldmedier som annars är vanligt förekommande i sådana system.

Batterier på plats lagrar överskottsenergi från solpanelerna, vilket gör det möjligt att undvika belastningstoppar i elnätet eller driva laddstationer för elfordon. Dessa lösningar sänker hyresgästernas driftkostnader och skapar en stark ekonomisk drivkraft för högre hyresintäkter.

Genom dessa åtgärder kan hyresgästerna uppnå betydande energibesparingar. Till exempel kan de årliga elkostnaderna minska från 100 000 till 10 000 EUR, vilket understryker den långsiktiga lönsamheten i hållbara investeringar.

Främjar välbefinnande och biodiversitet

Omsorgsfullt anlagda utomhusmiljöer, inklusive en dagvattendamm, en paviljong och grönskande planteringar, bidrar till en trivsam arbetsmiljö och främjar både social interaktion och produktivitet.

Landskapet har utformats för att stödja återhämtningen av den ursprungliga lokala floran. Ytterligare perenner har planterats för att stärka den biologiska mångfalden, medan öppna dammar och blommande buskar skapar livsmiljöer och födokällor för groddjur, fåglar och insekter.

Inomhus spelar träkonstruktionen en central roll i att skapa en behaglig arbetsmiljö. Den bidrar till utmärkt luftkvalitet och god akustik samtidigt som den skapar en varm och rofylld atmosfär som främjar både koncentration och samarbete.

PROJEKTSAMMANFATTNING

  • PROJEKTTYP: Logistik

  • PLATS: Bålsta i Håbo kommun, 50 km väster om Stockholm

  • STORLEK: Sammanlagt 20 845 kvadratmeter, inklusive lager- och kontorsytor

  • SLUTFÖRANDE: 2024

  • ARKITEKT: Equator

  • HÅLLBARHETSPROFIL: Utsett till Årets NOLLCO2-projekt 2024 av Sweden Green Building Council och har sikte på BREEAM Outstanding.